דף הבית » הזעת יתר – סיבות ופתרונות
הזעת יתר – סיבות ופתרונות
זיעה היא אחד המנגנונים החשובים בגוף האדם. התפקיד העיקרי של מנגנון זה – שמבוסס על לא פחות מ-4 מיליון בלוטות זיעה – הוא צינון הגוף, וזאת על-ידי הפרשה של נוזלים מימיים. בנוסף בלוטות הזיעה הן חלק ממערכת סילוק הפסולת מהגוף ובפרט הן מוציאות פסולת חנקנית. כמו כל מנגנון, גם מנגנון ההזעה עלול להשתבש, ובמקרים אלה התוצאה היא הזעת יתר. בעמוד זה תמצאו הסברים אודות הסיבות לשיבוש וגם פתרונות לבעיה שאמנם אינה מסוכנת ולא גורמת לנזקים רפואיים, אבל היא בהחלט מייצרת מבוכות קשות ופוגעת באינטראקציות החברתיות של האדם.
מה ההבדל בין הזעת יתר ראשונית להזעת יתר משנית?
על-מנת להבין את הגורמים להזעת היתר חשוב קודם כל לדעת שישנה הבחנה בין שני מצבים אפשריים: האחד הוא כשהכמות הגדולה של הזיעה היא תופעת לוואי למצוקה רפואית – זוהי הזעת יתר משנית; והשני הוא כשמערכת העצבים הסימפתטית לא מתפקדת כפי שהיא אמורה לתפקד – וזוהי הזעת יתר ראשונית.
במקרים מהסוג השני הסיבה העיקרית להזעה העודפת היא שיבוש בפעילות האזור במוח שאחראי על ויסות הטמפרטורה בגוף. כתוצאה מהשיבוש מועבר אל בלוטות הזיעה האקריניות מסר עצבי לפיו עליהן להיכנס לפעולה, למרות שאין בכך צורך אמיתי. בלוטות הזיעה האקריניות נמצאות בבתי השחי, בפנים, בכפות הידיים והרגליים ובמקומות נוספים, כך שכל אחד מאזורים אלה עלול להפוך לשטוף זיעה בבת אחת.
במקרים מהסוג הראשון של הזעת יתר סיבות אפשריות הן אלכוהול, נוגדי דיכאון וגם תרופות אחרות וגם חוסר איזון הורמונלי (למשל בגיל המעבר אצל נשים). בכל המקרים הנ"ל הזיעה המרובה היא תופעת לוואי.
הזעת יתר כתוצאה מחרדה
כשמחפשים דרך לפתור את הבעיה של הזעת יתר סיבות אחרות הן בתחום הרגשי. בפרט גורמת לכך חרדה, ובמקרים אלה הבעיה עלולה להיות חמורה במיוחד, שכן אדם שסובל מעת לעת מהתקפי הזעה מרובה עלול לפתח חרדה ביחס למצבים אלה, ולכן, כשהוא מתחיל להזיע מתעוררת גם החרדה ומגבירה את היקף ההזעה.
איך מטפלים בהזעת יתר?
טיפול בהזעת יתר מחייב כמובן קודם כל אבחון לגבי הסיבות. עד לפני שנים לא רבות נהוג היה לנסות לפתור את הבעיה באמצעות הזרקות בוטוקס – הבוטוקס מנטרל את הפעילות המיותרת של מערכת העצבים הסימפתטית (באמצעות חסימת שחרור מוליך עצבי בשם אצטילכולין), ובכך מפחית את כמויות הזיעה. חשוב להדגיש כי אמנם מדובר בחומר עוצמתי, אולם השפעתו מחזיקה מעמד רק עד חצי שנה, ועל כן יש לעבור את הטיפול פעמיים בשנה (ולפעמים גם מעט יותר).
במקרים חמורים ישנה אופציה כירורגית – ניתוק באמצעות חיתוך של תאי העצב ה"סוררים". כמו כל ניתוח, גם הליך כירורגי זה כרוך בלא מעט סיכונים, בין השאר בגלל שהוא מחייב הרדמה מלאה, ובנוסף נדרשת תקופת החלמה משמעותית.
עבור הזעת יתר בבתי השחי ישנו פתרון מתקדם, ללא כאב ובלי שתידרש החלמה ממושכת – באמצעות מכשיר שנקרא מירה דריי (miraDry). טיפול בהזעת יתר בדרך זו מפחית את כמות הזיעה העודפת בכ-80%, באופן קבוע!
הדרך שבה מירה דריי פותר את הבעיה ומשפר את איכות החיים היא שיגור אנרגיה אלקטרו-מגנטית מדויקת אל בלוטות הזיעה בבתי השחי. האנרגיה גורמת להמסת בלוטות הזיעה, מאחר שברחבי הגוף מפוזרות עוד בלוטות רבות הגוף יכול להמשיך לצנן את עצמו אבל נמנעת ההזעה המרובה מבתי השחי, אזור שמתאפיין בריבוי חיידקים ובבלוטות זיעה אפוקריניות ועל כן הזיעה המופרשת ממנו מלווה בריח רע.
לתיאום פגישת ייעוץ אישית עם ד״ר פרידמן
מלאו פרטיכם ונחזור אליכם
אהבתם? שתפו את החברים