הזעה בבית השחי – המדריך מלא

גורמים להזעת יתר

הזעה היא תופעה טבעית, ובפרט בימים חמים, כשהלחות גבוהה או בעיצומה של פעילות גופנית מאומצת, כשבלוטות הזיעה ממלאות את תפקידן החשוב והוא לווסת את טמפרטורת הגוף. הזעת יתר, לעומת זאת, היא מצב לא רצוי שבו נודפת מהאדם כמות מוגברת של זיעה שלא לצורך. ההבחנה בין שני המצבים היא על סמך התחושה של האדם – אין סקאלה מדויקת או רף מסוים של כמות זיעה שמעליו זוהי כבר על "הזעת יתר", אולם מי שנאלץ להחליף חולצות בתדירות גבוהה מאוד, חושש ללחוץ יד עקב רטיבותה, נמנע לעתים ממצבים אינטימיים בגלל פחד מנחילי זיעה משמעותיים ובאופן כללי נתקף לעתים קרובות יחסית במבוכה עקב הזיעה הרבה מן הסתם מודע היטב לקיומה של הבעיה (שאמנם לא מסכנת את הבריאות אבל בהחלט משבשת את שגרת היומיום). בעמוד זה תמצאו מידע אודות הגורמים לתופעה המתסכלת וגם המלצות לטיפול בה – כך שתוכלו ליהנות מחיים עם פחות זיעה ויותר איכות.

 

הזעת יתר מקומית והזעת יתר כללית

נהוג לסווג את הזעת היתר לשני סוגים – מקומית וכללית. הזעת יתר כללית היא מצב שבו כל הגוף מושפע מפעילות היתר של בלוטות הזיעה, ואילו הזעת יתר מקומית היא מצב שבו נחילי הזיעה פורצים באזורים ספציפיים בגוף, ובפרט בבתי השחי, בכפות הידיים, ברגליים, בגב ובפנים. בהקשר זה כדאי לדעת כי בגוף האדם ישנם שני סוגי בלוטות זיעה – אקריניות ואפוקריניות. בלוטות הזיעה האקריניות נמצאות בעיקר בצוואר, במצח, בכפות הידיים, בכפות הרגליים ובגב. בלוטות אלה מגיבות לטמפרטורה גבוהה. בלוטות אפוקריניות מרוכזות בעיקר בבתי השחי (וגם במפשעות וסביב הפטמות), מתחילות להדיף זיעה בגיל ההתבגרות ופעולתן נובעת מסיבות רגשיות (ועל כך בהמשך).

הזעת יתר ראשונית והזעת יתר משנית

חלוקה נוספת היא להזעת יתר משנית, כלומר מצב שבו ההזעה העזה היא תופעת לוואי של מצב אחר, ולהזעת יתר ראשונית, כלומר מצב שבו אין גורם עקיף לזיעה המרובה.

הזעת יתר משנית

בין הגורמים העיקריים להזעת יתר משנית: מנופאוזה (גיל המעבר), אלכוהול, תרופות מסוימות והיפרתירואידיזם (פעילות יתר של בלוטת התריס).

גיל המעבר אצל נשים מייצר אצל 75% מהן גלי חום – אירועים בתדירות משתנה אשר נמשכים בין חצי דקה ל-5 דקות וכוללים אדמומיות באזורי הצוואר והחזה, דופק מהיר, סומק בפנים וגם הזעת יתר, בעיקר בפנים. אלכוהול (וגם גמילה מאלכוהול, וכן סמים ממריצים דוגמת קוקאין) מהווים אף הם גורם אפשרי להזעה מוגברת, בין התרופות שעושות זאת ניתן לציין בעיקר נוגדי דיכאון, ופעילות היתר של בלוטת התריס גורמת להפרשת הורמונים (T3 ו-T4) בכמות גדולה מהרצוי, ואלה גורמים להזעת היתר.

הזעת יתר ראשונית

הזעת יתר ראשונית נובעת מפגמים בתפקודה של מערכת העצבים הסימפתטית. מערכת זו אחראית לתגובה במצבים שנתפשים כמאיימים, כשהאפשרויות הרווחות הן מלחמה באיום או בריחה ממנו. כשחל שיבוש בפעילות מערכת זו, בלוטות הזיעה האקריניות מופעלות גם כשאין בכך צורך אמיתי והתוצאה היא הזעה מרובה. במצבים של חרדה התופעה עלולה להיות עוצמתית במיוחד.

טיפול בהזעת יתר

הטיפול היעיל ביותר בהזעת היתר הוא באמצעות מכשיר בשם מירהדריי (miraDry). מכשיר זה מבוסס על טכנולוגיה חדשנית שמאפשרת להמיס את בלוטות הזיעה האפוקריניות בבתי השחי וכך לצמצם את הזעת היתר בכ-80% אחרי 2 מפגשים בלבד (שכל אחד מהם נמשך שעה ולאחריו ניתן לחזור מידית לשגרת היומיום).

בנוסף, זוהי שיטת טיפול לא פולשנית שאינה גורמת לכאב או לתופעות לוואי משמעותיות, ותוצאותיה נשמרות לצמיתות.

 

לחצו כאן למידע נוסף על מכשיר מירה דריי

לתיאום פגישת ייעוץ אישית עם ד״ר פרידמן
מלאו פרטיכם ונחזור אליכם

אהבתם? שתפו את החברים